Deport Kaldırma
İLB Danışmanlık
Yabancı Deport Kaldırma
Yabancı Deport Kaldırma işlemlerinden deport kaldırma kararı ya da sınır dışı edilmeye ilişkin kavramdan ne anlaşılması gerektiğini ortaya koymak gerekir.
Deport cezası, yabancının Türkiye sınırları içinde yasal yükümlüklerini yerine getirmemesi veya kanuni düzenlemeler ile öngörülmüş yasaklara uymaması sonucunda verilir.
Deport veya sınır dışı kararı, 6458 Sayılı Kanun’un 53.maddesi kapsamında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla ya da valiliklerce kendiliğinden alınabilir. Aynı kanun kapsamında yabancıların Türkiye’ye girişine en fazla beş yıl süreyle yasak konulabileceği belirlenmiştir. Bu süre her durum ve olay bakımından ayrıca belirlenir.
Çok sık karşılaşılan bir durum da yabancıların Türkiye’yi terk ederken vize ihlali yaptıkları süreye ilişkin para cezasını ödememeleridir. Aynı şekilde yabancının sahte evlilik yapması, fuhuş ya da başka suça karışması durumlarında da yabancı hakkında ülkeye giriş yasağı konur. Yabancı hakkında konulacak giriş yasağı, 6458 Sayılı Kanun’da belirtildiği üzere 5 yıla kadar olabilir. Giriş yasağına ilişkin sürenin tespitinde idarenin çok geniş takdir yetkisi vardır. Uygulamada yabancı hakkında ülkeye ne kadar süreyle giriş yasağı konacağı, kişinin sübjektif özellikleri, deport kararına gerekçe olan olay ve bu olayın ağırlığı gibi çok çeşitli kıstaslar göz önüne alınarak belirlenir.
Yabancı Deport Kararı Kimler Hakkında Alınır?
Deport kararı (sınır dışı) şu kişiler hakkında alınabilir;
>İşlediği suç sebebiyle hapis cezasına mahkum edilmiş ve idarece sınır dışı edilmesi uygun görülenler,
>Terör örgütü üyesi, yöneticisi, sempatizanı olanlar,
>Türkiye’ye girişte, vize yahut ikamet izinlerinde sahte belge kullanan ya da yanlış bilgi verenler,
>Türkiye’de iken geçimini illegal yollardan sağlayanlar,
>Kamu düzeni, sağlı ve güvenliği için tehdit oluşturan kişiler,
>İkamet izni iptal edilen kişiler,
>Çalışma izni olmaksızın çalıştığı tespit edilenler,
>Türkiye’ye illegal yollardan giren veya çıkanlar,
>Hakkında ülkeye giriş yasağı varken Türkiye’ye gelenler,
>Uluslararası koruma statüsü başvurusu reddedilenler, koruma statüsü süresi sona erenler ve koruma statüsü iptal edilenler,
Haklarında terke davet hükümleri uygulananlar bakımından deport kararı alınmayabilir. Bu durumda inisiyatif tamamen idarenin elindedir.
Uluslararası koruma statüsü sahibi olan kişiler hakkında sınır dışı kararı alınıp alınamayacağı hususu da önem arz eder. Uluslararası koruma statüsündeki kişiler ancak ülke güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturdukları hususunda önemli emarelerin bulunması ya da kamu düzenini tehdit eden bir suçtan kesin hüküm giymeleri halinde sınır dışı edilebilirler.