İkamet İzni Geçiş - İLB Danışmanlık

İkamet İzni Geçiş

İLB Danışmanlık

Türkiye’de geçerli bir oturma ikamet izniniz var ise, bu izin şartlarında herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, değişen şartlara göre Türkiye oturma ikamet izninizi değiştirebilir mevcut olan oturma ikamet izni geçiş başvurusunda bulunabilirsiniz.

 

İkamet İzni Geçiş

 

Türkiye’ye vize veya vize muafiyetiyle gelen yabancı uyruklu kişilerin onlara tanınan maksimum 90 gün süresinden daha uzun süre Türkiye’de kalmak istemeleri durumunda ikamet izni almaları gerekmektedir. İkamet izinler belirli sürelerle düzenlenmektedir. Bu nedenle ilk ikamet izni başvurusu sonrası ikamet izninin bitmesine yakın uzatma başvurusu gerçekleştirilir.

İkamet izinlerinde bir üçüncü seçenek ise geçiş başvurularıdır. Türkiye’de hali hazırda bir ikamet izniyle kalmakta olan ancak seçtikleri ikamet izni türünde değişiklik meydana gelen yabancı uyruklu kişilerin ikamet izni geçiş başvurusunda bulunması gerekmektedir.

İkamet izni başvurularının tamamında yetkili kurum Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak belirlenmiştir. Her ilde bu kuruma bağlı olarak görev yapan müdürlükler yer alır. Türkiye’de geçerli bir ikamet iznine sahip olan ancak ikamet izin türünün değişmesi gereken yabancı uyruklu kişilerin e-ikamet internet sitesi üzerinden ikamet izni geçiş başvurusu sekmesi aracılığıyla işlemlerini yapması gerekmektedir. Bu site üzerinden oluşturulacak olan randevular ikamet edilen ilin göç idaresi genel müdürlüklerine yapılır.

E-ikamet internet sitesi üstünde en sağ bölümde yer alan geçiş başvuruları sekmesi turuncu renklidir ve ikamet izni geçiş başvurusu yapıyorum, tanımıyla sitede yer almaktadır. Bu sekmeye tıklamanızdan sonra gelen ekran içerisinde 3 kategori yer alır. Buradan geçiş başvurunuzu yapabilir, yaptığınız geçiş başvurusunu devam ettirebilir veya başvurunuzun ne aşamada olduğunu görüntüleyebilirsiniz.

Başvuru gerçekleştirirken zorunlu olan alanların tam ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Özellikle Türkiye’ye giriş yapılırken kullanılan pasaport numarasının ‘ön kayıt formu’ bölümünden başlamak üzere tam ve doğru bir şekilde yazılması son derece önemlidir. Sigortaya dair bilgilerin sağlık güvencesi türü paralelinde eksiksiz ve doğru bir biçimde kaydedilmesi gereklidir. İkamet izni başvuru işlemlerine ilişkin tüm bildirimler yapacağınız iletişim tercihleri paralelinde gerçekleşir. Bu sebeple istenen iletişim bilgilerinin mutlak surette doğru girilmesi gerekir.

 

İkamet İzni Geçiş

 

İkamet izni başvurusu sırasında yalan beyanda bulunduğu anlaşılan yabancı uyrukluların haklarında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 206’ıncı madde uyarınca işlem yapılır. Ayrıca bu kişilerin gerçekleştirdikleri ikamet izni başvurusu red alır, ikamet izni çıkmış ise bu izin iptal edilir ve bu kişiler hakkında Türkiye’den sınır dışı edilme işlemi gerçekleştirilir.

İkamet izni geçiş başvuruları önceki ikamet iznine dair koşulların ortadan kalktığının anlaşılmasından sonra 20 gün içerisinde başvuru yaparak geçiş başvuru süreci başlatılmalıdır. Geçiş başvurularında harç ve belge bedellerinin ödemesi E-ikamet internet sitesi üzerinden sanal POS kullanılarak, göç idaresinin yetkilendirdiği bankalar aracılığıyla ve süreksiz vergi dairleri üstünden yatırılabilir.

İkamet izni geçiş başvurularında, başvuruyu bitirmek için 30 gün süre bulunur. 30 gün süresinin dolmasına paralel olarak hala başvuru formunuzda eksik bilgilerin olması ve başvuruyu tamamlamamış olmanız durumunda sistem tarafından başvuru kaydınız silinecektir. Bu kişilerin yeniden geçiş başvurusu için işlem başlatması gerekli olacaktır.

İkamet izni geçiş başvurusu için randevu oluşturulmasının ardından yeni geçilecek olan ikamet izni türü seçilerek başvuru işlemleri gerçekleştirilmelidir. Randevu günü ve saatinde geçiş başvurusunda bulunan yabancı uyruklu kişinin bizzat kendisi ya da yasal temsilcisi veya onun adına işlem yapmaya yetkilendirilmiş avukatı aracılığıyla başvuru yapılabilir.

Ancak genel itibariyle göç idaresi müdürlükleri kişinin kendisinin randevuda bulunmasını talep edebilmektedir. İkamet izni geçiş başvurusu için randevu günü, geçilecek olan ikamet izni türüne göre istenen evraklar tamamlanarak başvuru yapılır. Başvuru sonrası yabancı uyruklu kişinin eski ikamet izni iptal edilir ve yeni ikamet izni için müracaat belgesi düzenlenir. Bu müracaat belgesiyle yabancı uyruklu kişi isterse ikamet tezkeresi çıkana kadar 15 günü geçmemek şartıyla yurtdışına çıkış yapabilir.

İkamet izni sonuçlanma süresi 90 gün olarak tespit edilmiştir. İkamet izin kartları posta yoluyla adreslere gönderilir. Eğer ikamet izni talebi reddedilmişse, bu durum ve reddedilme sebepleri de yabancı uyruklu kişiye posta yoluyla iletilecektir. Reddedilmenin ardından yabancı uyruklu kişinin karara itiraz hakkı bulunmaktadır. Başvuru değerlendirme süresi tüm evrakların eksiksiz şekilde sunulmasından sonra başlayacaktır. Her koşulda göç idaresi ek evraklar talep edebilir. Eksik evrakların tamamlanma süresi ise randevu gününden itibaren 30 gün olarak tespit edilmiştir.

 

İkamet İzni Geçiş

 

İkamet İzni Geçiş İçin Gerekli Belgeler

1-İkamet izni başvuru formu

2-Pasaport aslı ve fotokopisi

3-Dört adet fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş)

4-Kalacak süre içinde yeterli maddi imkana sahip olduğunu gösterir belge

5-Sağlık sigortası

6-Türkiye’de kaldığı süre boyunca nerede ikamet edeceğini gösterir belge (Kira kontratı,Pansiyon veya yurt)

Bu evraklara ek olarak başvuru sahibinden doğum belgesi ve sabıka kaydı istenebilmektedir. Ayrıca kira sözleşmesinin noter onaylı zorunluluğu vardır.

Geçiş nedenlerini açıklayıcı bilgi ve belgeler İdare tarafından talep edilebilir.

Translate »